Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η «Νόρμα» ξανά στο Ηρώδειο, ύστερα από 42 χρόνια

Η «Νόρμα» ξανά στο Ηρώδειο, ύστερα από 42 χρόνια

Η διάσημη όπερα του Μπελίνι που συνδέθηκε με τη Μαρία Κάλλας θα παρουσιαστεί από τη Λυρική


Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010|ΤΟ ΒΗΜΑ

Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark

O απαγορευμένος έρωτας, η προδοσία και το ακριβό, τελικά, τίμημα ενός «ένοχου» αισθήματος. Επάνω σε αυτούς τους άξονες επικεντρώνεται η όπερα του Βιντσέντζο Μπελίνι «Νόρμα». Από τα δημοφιλέστερα έργα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτορίου, αποτελεί την εφετινή συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο. Μισό αιώνα μετά την παρουσίασή της από την ΕΛΣ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας - η οποία σφράγισε ανεξίτηλα τον ρόλο- και 42 χρόνια από το ανέβασμα στο Ηρώδειο με την Ελενα Σουλιώτη, η Λυρική επιχειρεί μία ακόμη παραγωγή σε ανοικτό χώρο. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Λουκάς Καρυτινός , τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σπύρος Ευαγγελάτος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Η υψίφωνος Δήμητρα Θεοδοσίου ερμηνεύει τον απαιτητικό ρόλο του τίτλου (σε δεύτερη διανομή, την ηρωίδα ερμηνεύει η βουλγάρα υψίφωνος Ραντοστίνα Νικολάεβα ).

Η δίπρακτη όπερα του Μπελίνι, η οποία αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στο μπελκάντο και στον ιταλικό ρομαντισμό, βασίστηκε σε λιμπρέτο του Φ.Ρομάνι . Η Νόρμα, ιέρεια των δρυίδων στην κατεχόμενη από τους Ρωμαίους Γαλατία, έχει ερωτευτεί τον ρωμαίο ανθύπατο Πολιόνε, με τον οποίο μάλιστα έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Ο αγαπημένος της ωστόσο στρέφει το ενδιαφέρον του προς τη νεαρή ιέρεια Ανταλτζίζα. Οταν η Νόρμα πληροφορείται την απιστία, επιχειρεί να σκοτώσει τα παιδιά της αλλά μετανιώνει. Στο μεταξύ ο Πολιόνε προσπαθεί να απαγάγει την Ανταλτζίζα. Παρακινημένη από την οργή της, η Νόρμα ξεσηκώνει τους Γαλάτες σε πόλεμο και ο ανθύπατος συλλαμβάνεται. Παρ΄ ότι έχει αποφασίσει να καταγγείλει το παράπτωμα της Ανταλτζίζα, η Νόρμα συνειδητοποιεί τη δική της ενοχή και αποκαλύπτει στους δρυίδες το δικό της όνομα. Ενωμένοι, έστω και αργά, η Νόρμα και ο Πολιόνε οδηγούνται στην πυρά αφού προηγουμένως η ιέρεια εμπιστεύεται τα παιδιά της στον πατέρα της.

«Το να τοποθετήσεις το έργο στη Γαλατία την περίοδο της ρωμαϊκής κατοχήςθα θύμιζε ίσως στους θεατές Αστερίξ και Οβελίξ» υποστηρίζει ο Σπύρος Ευαγγελάτος, εξηγώντας ότι στην προκειμένη περίπτωση η όπερα ανεβαίνει σε αφαιρετικά ιστορική περίοδο. Από την πλευρά της, η Δήμητρα Θεοδοσίου δηλώνει αναστατωμένηλόγω του μύθου της Κάλλας- αλλά και χαρούμενη: «Ελπίζω να καταφέρω να δώσω στον ρόλο ό,τι έχω και μπορώ».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Θέατρο Ηρώδου του Αττικού η Στις 12, 13, 18 και 19 Ιουνίου, στις 21.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου