Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

10.000 νέες απολύσεις σχεδιάζει η Nokia

Προχωρώντας παράλληλα σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία τριμήνου

Reuters

Τα σχέδιά της για περικοπή επιπλέον 10.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Nokia, προχωρώντας παράλληλα σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία τριμήνου. Στη δεύτερη προειδοποίηση κερδοφορίας σε διάστημα εννέα εβδομάδων, η Nokia ανέφερε ότι η μονάδα κινητών τηλεφώνων της θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων ζημίες στο β΄ τρίμηνο του έτους λόγω του αυξημένου επίπεδο ανταγωνισμού. Εκτός αυτού, η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο του μοναδικού της εργοστασίου στη Φινλανδία, αλλά και στο κλείσιμο άλλων δύο εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης στη Γερμανία και στον Καναδά.

Τέλος, προχώρησε σε μια σειρά διοικητικών αλλαγών, με τον επικεφαλής αγορών και πωλήσεων, Νίκλας Σάβαντερ, και την επικεφαλής του κλάδου κινητών τηλεφώνων να αποχωρούν από την εταιρεία. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ιδιαίτερα δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες και είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με επιθετικό τρόπο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Στίβεν Ελοπ. Οι περικοπές των 10.000 θέσεων, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, θα βοηθήσουν τη Nokia να περιορίσει περαιτέρω τα έξοδα κατά 1,6 δισ. ευρώ έως το 2013. Η εφαρμογή του τελευταίου γύρου απολύσεων θα επιβαρύνει τον ισολογισμό της Nokia με επιπλέον δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 1 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν και ανέλαβε το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Ελοπ, έχουν ανακοινωθεί παραπάνω από 40.000 απολύσεις. Ο επικεφαλής της Nokia έχει εναποθέσει τις ελπίδες για ανάκαμψη της εταιρείας στη νέα σειρά smartphones Lumia, η οποία χρησιμοποιεί λογισμικό της Microsoft. Ομως, οι πωλήσεις της συγκεκριμένης σειράς έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής με αργούς ρυθμούς προς απογοήτευση των επενδυτών, που έχουν δει τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί άνω του 50% από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν και ανακοινώθηκε η αλλαγή στο λογισμικό των κινητών τηλεφώνων της Nokia. Η μετοχή της Nokia κατέγραψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ελεύθερη πτώση κοντά στο 16%, υποχωρώντας μάλιστα για πρώτη φορά από το 1996 κάτω από το ψυχολογικό όριο των δύο ευρώ.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου