Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Βίασε 14χρονη, αλλά αν την παντρευτεί την γλιτώνει



ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Διαμαρτυρίες για το νόμο - απαλλαγή των βιαστών


ΑΜΜΑΝ.--
Αλυσιδωτές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, κυρίως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γυναικείες ενώσεις, τόσο εντός χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει η νέα αποκάλυψη περίπτωσης βιασμού μιας 14χρονης στην Ιορδανία, της οποίας ο βιαστής μπορεί να γλιτώσει τη δίκη αν πείσει τους γονείς της να την παντρευτεί. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση ο δράστης απειλείται με εκτέλεση, καθώς η ιορδανική νομοθεσία προβλέπει θανατική ποινή για βιασμό κοριτσιών κάτω των 15 χρόνων, εκτός και αν παντρευτεί το θύμα του.

Η απάνθρωπη αυτή πρόβλεψη εμπεριέχεται στο άρθρο 308 του σχετικού νομοθετικού κώδικα της χώρας, στο οποίο προβλέπεται, όπως και σε άλλες χώρες όπου η νομοθεσία πηγάζει θεωρητικώς από το Ισλάμ, ότι ο βιαστής αποφεύγει τη δίωξη αν παντρευτεί το θύμα του
, ακόμη και αν διατηρεί παράλληλα άλλη οικογένεια, τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Πρόκειται για τακτική που ακολουθείται ευρύτατα και συχνά γίνεται δεκτή από τις οικογένειες των θυμάτων επειδή συνοδεύεται από οικονομικά ανταλλάγματα.

Οπως καταγγέλλουν οργανώσεις δικαιωμάτων, πρόκειται για πρόβλεψη που ουσιαστικά μετατρέπει σε χρόνιο μαρτύριο το βιασμό για το θύμα και ζητούν την άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης πρόβλεψης και την ποινική δίωξη, άνευ εξαιρέσεων, των βιαστών.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι στις μουσουλμανικές χώρες, σπάνια καταγγέλλονται οι βιασμοί καθώς θεωρούνται ντροπή για τα θύματα, που συχνά υφίστανται εξευτελισμούς, βασανιστήρια ή ακόμη και δολοφονούνται από την ίδια την οικογένειά τους για να «ξεπλυθεί η ντροπή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου