Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Κάθε δύο λεπτά πεθαίνουν μία έγκυος και 30 παιδιά στον κόσμο!

Ακόμη και σήμερα, που η τεχνολογία και η επιστήμη έχει σημειώσει τόση πρόοδο, κάθε δύο λεπτά στον κόσμο πεθαίνει μία έγκυος και 30 παιδιά!
Αυτό το τραγικό στοιχείο παρουσιάζει Εκθεση της Γιούνισεφ (Unisef), φανερώνοντας για μια ακόμη φορά το φρικιαστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που δεν έχει καμιά σχέση με τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, την προστασία της υγείας και την πρόσβαση πλατιών μαζών σε στοιχειώδη αγαθά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εκθεση:

  • Κάθε δύο λεπτά, κάπου στον κόσμο, μια γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογέννητου μωρού της είναι πολύ μικρές.
  • Για κάθε γυναίκα που πεθαίνει, 20 με 30 ακόμα αποκτούν σοβαρά και μερικές φορές ισόβια προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης τους.
  • Σε αυτά τα δύο λεπτά σχεδόν 30 μικρά παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Από τις 75 χώρες με τα χειρότερα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας, 25 παρουσιάζουν ανεπαρκή ή καμία πρόοδο στη μείωση των θανάτων μητέρων και 13 δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων μικρών παιδιών.

Η πρόοδος σχετικά με τη μητρική, παιδική και βρεφική υγεία στις 75 πιο επιβαρυμένες χώρες (οι περισσότερες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία) οι οποίες εμφανίζουν περισσότερο από το 95% όλων των θανάτων μητέρων και παιδιών, παρουσιάζονται στην Εκθεση «Οικοδομώντας το Μέλλον για τις Γυναίκες και τα Παιδιά». Η Εκθεση αξιολογεί την πρόοδο των χωρών σε σχέση με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν τη μείωση των θανάτων μητέρων κατά τα τρία τέταρτα και των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών κατά τα δύο τρίτα, έως το 2015, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Από τον Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου