Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση σε όλη την ΕΕ

Βασικό ζητούμενο «η συσχέτιση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής», τονίζουν στελέχη της ΕΕ

Η επιτάχυνση των νέων ανατροπών που έχουν ήδη σχεδιαστεί στα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα και με τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Το στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι «μπορούν να δεσμευτούν και οι 27 χώρες - μέλη να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, με έναν εναρμονισμένο τρόπο, με έναν καθορισμένο στόχο», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι είναι αποφασιστικής σημασίας «να μη γίνουν απλώς συστάσεις, διότι μετά καθεμιά χώρα θα κάνει ό,τι θέλει», αλλά η μεταρρύθμιση «να γίνει με δεσμευτικό τρόπο». Ως ένα στοιχείο βάσει του οποίου βλέπει να γίνεται η «μεταρρύθμιση» ο πρόεδρος της ΕΕ πρότεινε τη «συσχέτιση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής».

Η δρομολόγηση των νέων ανατροπών φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα αφού όπως είπε το στέλεχος της ΕΕ, «αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες και προτιθέμεθα να βάλουμε κάτι στο τραπέζι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή». Αλλωστε, τα συρτάρια της ΕΕ είναι ήδη γεμάτα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια, όπως αποτυπώνεται ρητά και στη «Λευκή Βίβλο για τις συντάξεις» που έχει συντάξει η Επιτροπή.

Ετσι και στην περίπτωση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης το ιερατείο της ΕΕ προωθεί το βάθεμα της ολοκλήρωσης που λόγω του συγκεκριμένου ταξικού της περιεχομένου αναπόφευκτα οδηγεί σε νέο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αλλωστε, την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης προμηνύουν και οι προτάσεις όσων συνθέτουν τη νέα συγκυβέρνηση, με πιο χαρακτηριστική αυτή της ΝΔ για νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

«Διαπραγματευτική ομάδα» συστήνει το υπουργείο

Στην κατεύθυνση αυτή η νέα τρικομματική συγκυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος και γι' αυτό χτες μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, της νέας πολιτικής ηγεσίας με υπηρεσιακούς παράγοντες για τη διαμόρφωση της λεγόμενης «εθνικής» διαπραγματευτικής στρατηγικής, αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο μόνιμων διαπραγματευτικών ομάδων(μία για τις Εργασιακές Σχέσεις και μία για το Ασφαλιστικό), που δήθεν θα διαπραγματεύονται την εφαρμογή και την πορεία των όρων της δανειακής σύμβασης.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ι. Βρούτσης, σημείωσε:

«Η διαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης θα γίνει στη βάση των αποφάσεων του προγραμματικού πλαισίου των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση». Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για καμία διαπραγμάτευση, αφού η σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για την κυβέρνηση είναι δεδομένη. Η διαπραγμάτευση είναι ο προπαγανδιστικός φερετζές για να δημιουργηθεί κλίμα αναμονής στους εργαζόμενους και πιο εύκολα να προχωρήσουν οι ανατροπές που έχουν ήδη συνομολογηθεί για τη χώρα μας, αλλά και οι νέες που σχεδιάζονται συνολικά για την ΕΕ

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου