Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Νεκροί δύο μετανάστες από ασφυξία στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Ελλάδα

Οι συνέπειες της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού Δουβλίνο II.
Στην αρχή πέθαιναν στην προσπάθειά τους να έρθουν. Τώρα πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να φύγουν.

Το άρθρο είναι από τον Ριζοσπάστη

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, Σάββατο μεσημέρι έφτασε στην Ανκόνα προερχόμενο από Πάτρα επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο. Λίγο πριν το πλοίο δέσει στο λιμάνι ανακαλύφτηκαν 17 μετανάστες (αφγανικής καταγωγής, όπως υποστήριξαν) στο γκαράζ του πλοίου. Ηταν κρυμμimageένοι σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη σε τουριστικό λεωφορείο με ουγγρικές πινακίδες που μετέφερε Ούγγρους τουρίστες. Δύο από τους μετανάστες βρέθηκαν νεκροί από την ασφυξία και την υψηλή θερμοκρασία, άλλοι δύο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση. Οι δύο Ελληνες οδηγοί του λεωφορείου συνελήφθησαν καθώς σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι μετανάστες κρύβονταν σε ειδικά κατασκευασμένα διαμερίσματα στο εσωτερικό του οχήματος που δεν μπορεί παρά να ήταν σε γνώση τους. Επίσης, η θέση τους επιβαρύνεται από μαρτυρίες των Αφγανών περί προηγούμενης συμφωνίας μαζί τους.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μετανάστες βρίσκουν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Ελλάδα, είτε μέσω δουλεμπορικών κυκλωμάτων είτε «κατά μόνας». Οσοι επιλέγουν μόνοι τους να διαφύγουν (απελπισμένοι και χωρίς λεφτά), κατά βάση, είτε συλλαμβάνονται είτε βρίσκονται νεκροί καθώς επιλέγουν να κρυφτούν στα πιο απίθανα και συνάμα επικίνδυνα σημεία (κάτω από φορτηγά, σε ψυγεία, σε ντεπόζιτα πετρελαίου κ.α.) για να μην εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές. Γι' αυτό αναγκάζονται και καταφεύγουν στα δουλεμπορικά κυκλώματα στα οποία εμπλέκονται πολλές φορές και υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας. Η αμοιβή των δουλεμπόρων για κάθε μετανάστη ξεκινά από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 5.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων στελεχών του Λιμενικού πάνω από 90% των μεταναστών διαφεύγει μέσω των δουλεμπορικών κυκλωμάτων και συνήθως στοιβάζονται σε φορτηγά, είτε μέσα σε εμπορεύματα είτε σε ειδικά κατασκευασμένες κρύπτες που αποτελούν θανάσιμες παγίδες για τον οποιονδήποτε χωθεί εκεί.

Είναι φανερό πως μεγάλο μέρος των μεταναστών δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά εγκλωβίζεται στη χώρα εξαιτίας της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού «Δουβλίνο II». Μάλιστα σε πρόσφατη έκθεσή του ο FRONTEX τονίζει πως «η Ελλάδα συνήθως δε θεωρείται ο τελικός προορισμός για τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Οι περισσότεροι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη, είτε αμέσως είτε αφού συγκεντρώσουν επαρκή μέσα και πόρους για να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση του ταξιδιού τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου