Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ποιος ευθύνεται για τη μετανάστευση;

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 

1. Μερικά στοιχεία: Την δεκαετία του 2000 εν οψει των Ολυμπιακών αγώνων οι μεγαλοεργολάβοι ζητούσαν τη μαζική εισαγωγή ξένων εργατών, με εβδομαδιαία εργασία 53-60 ώρες.150.000 εργαζόμενοι στα Ολυμπιακά έργα εκ των οποίων το 80% μετανάστες.
Ακόμη  το 2005 ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) ζητούσε από την τότε κυβέρνηση να φροντίσει για την εισαγωγή εργατών από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, που θα πηγαινοέρχονταν καθημερινά στις χώρες τους και θα αμείβονταν με τους εκεί μισθούς. Απειλούσαν μάλιστα ότι αν δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά τους, θα μετέφεραν και τα υπόλοιπα εργοστάσιά τους εκτός Ελλάδας.
Τόσο ο ΣΒΒΕ όσο και ο ΣΕΒ αξιώνουν  το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, το οποίο αποτελεί πλέον γεγονός μετά την ψήφιση της Οδηγίας της ΕΕ για τη λεγόμενη μπλε κάρτα

Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης απέναντι στα εργατικά δικαιώματα. Η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη δημιουργεί αντικειμενικά την τάση για προσέλκυση φθηνού εργατικού δυναμικού


2. Οι πόλεμοι στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα, λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω νούμερα: το 2001 πριν την επέμβαση στο Αφγανιστάν στην Ελλάδα είχαν συλληφθεί μόλις 2.358 Αφγανοί. Το 2008  25.577 και πέρυσι 28.528. Αντίστοιχες αυξήσεις συλλήψεων παρατηρούνται και στους Ιρακινούς μετά την επέμβαση στο Ιράκ.
Η επέμβαση στη Λιβύη υπολογίζεται ότι προκάλεσε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, από τους οποίους οι 58.000 έφτασαν στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία, ενώ 1.500 χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου,συμπεριλαμβανομένων των 62 Λίβυων προσφύγων που αφέθηκαν από τα παραπλέοντα πλοία του ΝΑΤΟ να πεθάνουν από πείνα και από δίψα.


3.  Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά πύλη εισόδου. Η τεράστια πλειοψηφία των μεταναστών σε ποσοστό 90% δεν θέλουν να μείνουν, αλλά να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Τι τους εμποδίζει; Η συνθήκη Σέγκεν και ο Κανονισμός του Δουβλίνου 2


4. Κατά καιρούς διάφοροι υπουργοί υγείας -μεταξύ τους και ο Λοβέρδος- μιλούν περί επιβάρυνσης του δημόσιου συστήματος Υγείας από τους μετανάστες. Η φροντίδα όμως των αρρώστων, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, των μικρών παιδιών κλπ ,η οποία θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν, υπάρχει χάρις στις χιλιάδες γυναίκες μετανάστριες, κυρίως από την πρώην ΕΣΣΔ. Υπάρχει επομένως τεράστιο όφελος για το αστικό κράτος από την υπηρεσία αυτών των γυναικών, χάρις στις οποίες-επαναλαμβάνω- αντιμετωπίζεται η απουσία δημόσιων και δωρεάν δομών κοινωνικής προστασίας.




Συμπερασματικά: Οι μετανάστες δεν είναι περιπλανώμενοι ταξιδιώτες του κόσμου. Τους έφερε ή τους έσπρωξε το κεφάλαιο και τα κόμματά του, με σκοπό την εκμετάλλευσή τους και την χρησιμοποίησή τους ως πολιορκητικό κριό απέναντι στις κατακτήσεις των εργατών.

Τους ανάγκασε η καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που έφερε πείνα και φτώχεια, σε λαούς που σημειωτέον δεν ήξεραν τι θα πει ανεργία, ανασφάλεια, στέρηση Υγείας- Παιδείας- Πολιτισμού

Τους έφεραν οι στρατιωτικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, στις οποίες συμμετείχε και η Ελλάδα.

Αυτοί που τους φέραν τώρα τους διώχνουν. Έτσι κι αλλιώς η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των ανέργων.


Τα στοιχεία προέρχονται από άρθρο με τίτλο "Για τη μετανάστευση" της ΚΟΜΕΠ τέυχος 3 2012 σελ 67-71 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου