Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η γελοιότητα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής σε μία εικόνα

Μετάφραση: Θυμώνεις επειδή οι παράνομοι μετανάστες δουλεύουν σε θέσεις που θα μπορούσαν να δουλεύουν Αμερικάνοι, αλλά δεν σε νοιάζει όταν οι Αμερικάνικες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό στο εξωτερικό;

Πηγή εικόνας
http://www.facebook.com/internetocracy

Αντίστοιχα, στα ελληνικά δεδομένα

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η αξία της παραγωγής

αγροτικών προϊόντων, και ειδών αλιείας, το 2011, ήταν μειωμένη κατά 14,8%, σε σχέση με το 2007.

Εικόνα μαζικής καταστροφής μαρτυρούν τα στοιχεία για την εξέλιξη του όγκου της παραγωγής σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας (ορυχεία - λατομεία, μεταποίηση, ενέργεια, παροχή νερού) και σε όλους (πλην της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων - σκευασμάτων) τους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης. Εδώ οι πτωτικές τάσεις στον όγκο της παραγωγής παρατηρούνται αρκετά χρόνια πριν το ξέσπασμα της κρίσης συνολικά, ενώ σε γενικές γραμμές για τις θεωρούμενες από την ΕΛΣΤΑΤ «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων», η πτώση της παραγωγής, με βάση το 2005, τα τέλη του 2011 ήταν:

  • Ενέργεια -15,1%
  • Ενδιάμεσα αγαθά -29,7%
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά -49,8%
  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά -43,5%
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά -14,5%

Βέβαια, τα σημαντικά ποσοστά μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας σε όλες τις «κύριες ομάδες» δε συμβαδίζουν με μείωση της κατανάλωσης. Αντίθετα, μέχρι και το 2008 η ιδιωτική κατανάλωση εξελισσόταν με θετικούς ρυθμούς. Είναι ολοφάνερο ότι η συγκεκριμένη αντίθεση, αύξηση κατανάλωσης σε συνθήκες μείωσης της παραγωγής, στηρίζεται αποκλειστικά στη συνεχή αύξηση των εισαγωγών, που για την Ελλάδα σημαίνει και συνεχή αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Εξέλιξη που, όπως είναι λογικό, προκαλεί και εντείνει δυσαναλογίες ανάμεσα στους διάφορους τομείς και κλάδους της οικονομίας. Η συγκεκριμένη εικόνα - αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στον αυτοματισμό που επέδειξε σημαντικό κομμάτι των εγχώριων επιχειρηματιών, οι οποίοι από τις αρχές κιόλας της δεκαετίας του '90, με μεγάλη ευκολία και χωρίς καθυστερήσεις, διέκοπταν κάθε παραγωγική δραστηριότητα, που διαπίστωναν ότι δεν ανταποκρίνεται σε υψηλές προσδοκίες κερδοφορίας, μεταφέροντας τα κεφάλαιά τους είτε σε τομείς χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων μέσα στη χώρα, είτε σε παραγωγικές επενδύσεις στο εξωτερικό.(πηγή)

Το σχόλιο:
Δεν σου φταίει ο μετανάστης που δεν έχεις δουλειά! Δεν υπάρχουν δουλειές γιατί το αν θα υπάρχουν δουλειές ή όχι καθορίζεται ανάλογα με το αν συμφέρει να επενδύσει ο καπιταλιστής.

Και πότε τον συμφέρει να επενδύσει;

Όταν οι όροι για να το κάνει αυτό είναι πιο ευνοικοί απ’ ότι είναι στην Βουλγαρία, στην Ρουμανία και οπουδήποτε αλλού του επιτρέπει η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων να παγαίνει. Και τι σημαίνει αυτό για’σενα; Ε…κοίτα γύρω σου….Δες πόσο καλά περνάμε που έχουμε κατεβάσει τα παντελόνια και περιμένουμε πότε θα του φανεί του Λολοστεφανή να έρθει να επενδύσει στο Ελλάντα.

Γιατί δηλαδή;Μόνοι μας, σαν ελληνικός λαός δεν μπορούμε να έχουμε ανεπτυγμένη οικονομία, με τα φράγκα να πηγαίνουν στην κοινωνία, να γίνονται Παιδεία ,Υγεία, διακοπές, αθλητισμός, Πολιτισμός κλπ; Χωρίς να εξαρτιόμαστε απ’ το αν θα βρει ο καπιτάλας τις συνθήκες ευνοικές για να’ρθει να επενδύσει….

So…why not socialism?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου